Informujemy, że w ramach współpracy Krajowego Związku Rewizyjnego RSP z Centrum Szkoleniowo-Konferencyjnym Krajowego Związku Rewizyjnego Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" w Warszawie - Miedzeszynie, przedstawiciele RSP zajmujących się produkcją i przetwórstwem mięsa wieprzowego mogą uczestniczyć w seminariach rozpoczynających projekt pod nazwą:
"BUDUJEMY MARKĘ POLSKIEJ WIEPRZOWINY"
Miejsce seminarium: Centrum Szkoleniowo-Konferencyjne
KZRS "SCh"
w Warszawie - Miedzeszynie
ul. Odrębna 4, 04 - 867 Warszawa
Termin:
16 - 18 czerwca 2014 r.
Intencją powyższego projektu, obok zagadnień związanych z promocją wyrobów mięsnych, jest konsolidacja branży mięsnej - od producentów wieprzowiny, poprzez przetwórców i sprzedawców aż do konsumentów - wokół zadania jakim jest budowanie marki polskiej wieprzowiny i jej promocja w kraju i w Unii Europejskiej.
Głównym celem seminarium jest wzrost wiedzy i kompetencji osób, zajmujących się organizowaniem obrotu wyrobami mięsnymi, ich produkcją oraz sprzedażą, szczególnie w zakresie umiejętności promowania ich walorów smakowych i odżywczych.
Mając na uwadze potrzebę odniesienia się do aktualnych problemów branży mięsnej i rolnictwa do programu seminariów wprowadzono tematykę:
- znakowania wyrobów z mięsa wieprzowego w świetle wchodzących nowych norm prawnych;
- wędzenia wyrobów z mięsa i osadzania się na nich substancji smolistych - nowe normy prawne UE w tym zakresie; informacje dla przetwórców i konsumentów;
- główne założenia Wspólnej Polityki Rolnej oraz Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Wykładowcami i trenerami podczas Seminarium będą osoby o uznanym autorytecie i osiągnięciach zawodowych.
Ramowy program Seminarium w załączeniu.
Uczestnictwo w Seminarium jest bezpłatne, włącznie z noclegiem i wyżywieniem - seminarium jest dofinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Dodatkowo informujemy, że w czasie wolnym od zajęć seminaryjnych planujemy zwiedzanie Warszawy oraz spotkanie integracyjne; ich łączny koszt wyniósłby 30 zł od osoby (płatne na miejscu w recepcji).
Zgłoszenie uczestnictwa:
- telefonicznie: (22) 872 06 80 lub 602-535-505;
- pisemnie na adres: Centrum Szkoleniowo-Konferencyjne KZRS "SCh"
ul. Odrębna 4, 04 - 867 Warszawa
- drogą elektroniczną: sekretariat@centrumsk.pl
Dojazd do Centrum Konferencyjnego:
-
z Dworca PKP Warszawa Wschodnia autobus miejski 146 (przystanek przy Dworcu od strony ul. Kijowskiej) kierunek - Falenica (czas przejazdu ok. 30 minut);
Należy wysiąść na przystanku "Romantyczna" (na żądanie).
-
samochodem:
od strony Warszawy - Wałem Miedzeszyńskim wzdłuż Wisły (w kierunku Puław) - do ronda (skrzyżowanie) z Traktem Lubelskim, a następnie (na rondzie) powrót w kierunku Warszawy i skręt w prawo w ul. Odrębną.
/-/ Stanisław KROTOSZYŃSKI /-/ Jacek STACIWA
Dyrektor CSK Prezes Zarządu KZR RSP
Ramowy program seminarium
"Budujemy markę polskiej wieprzowiny "
(początek zajęć o godz. 11.00 )
- Główne założenia Wspólnej Polityki Rolnej oraz Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
- Funkcjonowanie rynku wieprzowiny - świat, UE, Polska - perspektywy na przyszłość.
- Aktualna sytuacja na rynku wieprzowiny w Polsce; sprzedaż bezpośrednia i funkcjonowanie MLO; zmiany w systemie znakowania wyrobów z mięsa wieprzowego.
- Mięso wieprzowe i jego znaczenie w odżywianiu - fakty i mity.
- Bezpieczeństwo żywności jako ważny czynnik jakości - dla konsumentów, przetwórców i handlowców.
- Produkty bio, eko, light - rzeczywista wartość, czy chwyt reklamowy.
- Produkty regionalne i lokalne jako metoda wzbogacania i różnicowania oferty handlowej.
- Kierunki rozwoju technologii przetwarzania mięsa wieprzowego.
- Pasze, dobrostan zwierząt, warunki środowiskowe - wpływ tych czynników na jakość mięsa i jego przetworów.
- Dyskusja pod hasłem: czy wieprzowina może być naszym narodowym dobrem?
Z a p r a s z a m y !