IX Kongres Eksporterów Przemysłu Rolno-Spożywczego odbył się w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi w dniu 22 września br. pod Honorowym Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw
Tematem przewodnim Kongresu była strategia eksportu polskiej żywności w okresie i po pandemii koronawirusa. Dokonano obiektywnej oceny działania na rzecz eksportu polskiej żywności, która obejmowała:
- wykorzystanie możliwości potencjału eksportowego sektora rolno-spożywczego,
- koncentrację sił i środków promocyjnych na rzecz rozwoju eksportu rolno-spożywczego,
- umacnianie integracji i pogłębianie więzi eksporterów sektora rolno-spożywczego.
Krajowy Związek Rewizyjny Rolniczych Spółdzielni Produkcyjnych reprezentował Prezes Zarządu Łukasz Zbonikowski.
Organizatorem kongresu było Stowarzyszenie Eksporterów Polskich. Stowarzyszenie uważa, że istotną rolę w zakresie rolnictwa i polskiej żywności poprzez stosowanie nowoczesnych rozwiązań systemowych przyjaznych dla rolników i środowiska wiejskiego, winny odegrać Porozumienia Rolnicze oraz Kodeks Etyki Żywnościowej.
Kongres wypracował stanowisko w sprawie strategii na rzecz eksportu polskiej żywności w okresie i po pandemii koronawirusa, które przedstawiamy w załączeniu.
Stanowisko IX Kongresu — pobierz